Cesto:
Použijeme keksíkový tortový základ alebo jeho "raw" verziu:
- 200 g nasekaných a mletých orechov, napr. mandle alebo kešu
- asi hrsť ďatlí alebo mäkučkých fíg
- trošku kokosového tuku a vody
- 50 g horkej čokolády
Sušené ovocie aj orechy nasekáme nadrobno, zmiešame, spojíme kokosovým tukom a troškou vody a utlačíme na dno papierom vyloženej formy. Cesto dáme do chladničky a roztopíme si čokoládu a rozotrieme ju na tortový základ. Vrátime do chladničky.
Plnka:
- 1 vanilkový puding / 40g škrobu a pol vanilkového lusku
- 0,5 l mlieka alebo ryžového / kokosového mlieka
- žĺtok na zafarbenie
- 1 bal. želé alebo vločkový agar
- lesné čučoriedky
- cukor podľa chuti
Pripravíme si puding - žĺtok s pudingovým práškom a troškou mlieka vymiešame v miske. Zvyšok mlieka dáme variť s cukrom. Keď začne mlieko vrieť, primiešame pudingovú zmes a miešame ešte aspoň 1-2 minúty. Odstavíme, ochutnáme a prípadne dosladíme. Za občasného miešania necháme mierne schladiť. Potom vylejeme na korpus a necháme vychladnúť, neskôr vychladiť v chladničke.
Medzitým si pripravíme želé - asi 2 hrste čučoriedok a 2 lyžice cukru dáme do vysokej nádoby a dolejeme do pol litra vodou. Ponorným mixérom rozmixujeme. Vylejeme do hrnčeka, pridáme agar a dáme variť podla návodu. Uvarené želé necháme schladnúť. Zatiaľ poukladáme na puding zvyšné čučoriedky. Tie lyžicou pomaly prekryjeme čučoriedkovým želé. Tortu necháme stuhnúť v chladničke.
Luxusnejšia verzia - podávame s citrónovým mascarpone krémom.
- 1 kelímok mascarpone
- 2 lyžice kyslej smotany
- šťava a kôra z 1 citrónu alebo limetky
- cukor
V citrónovej šťave rozpustíme cukor - treba postupne pridávať, až kým nedosiahneme silnú ale príjemnú sladkokyslú chuť. Primiešame mascarpone a smotanu. Ak treba krém v tomto štádiu dosladiť, lepšie je už použiť len práškový cukor. Tortu podávame s kôpkou krému a na vrch postrúhame kôru.