Zdravé recepty
Cestoviny zapečené so salámou
Primárne karty
Suroviny:
►650 g fliačkov, 250 g šunkovej salámy, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 120 g margarínu, 30 g bzl. strúhanky na pekáč, zelená petržlenová vňať, soľ.
Môžme použiť bezlepkové vaječné alebo kukuričné fliačky, alebo diabetické fliačky.
♦Tieto cestoviny sú vhodné nielen pre bezlepkárov alebo diabetikov, ale aj pre tých ktorý sa chcú zdravo stravovať, nakoľko tieto cestoviny majú nízky obsah sacharidov, vysoký obsah vláknin a nízku energetickú hodnotu.
Postup:
►Fliačky varíme v slanej vode domäkka. Mäkké fliačky precedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odtiecť a pomastíme tretinou rozpusteného tuku. Na druhej tretine tuku osmažíme na kocky nakrájanú salámu. Uvarené fliačky premiešame s opražnou salámou a nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou (alebo pažítkou), podľa potreby dosolíme, dáme na pekáč, vymazaný zbytkom tuku a strúhankou. Fliačky krátko zapečieme, potom zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia a dopečieme. Podávame s chlebom.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Fitness marokanky
Primárne karty
Marokanky v menej kalorickej verzii, použiltím sladidla stévia a medu.
Suroviny
- 500 ml mlieko
- 100 g múka celozrnná
- 5 g (prírodné sladidlo) stévia
- 2 PL med
- 20 g maslo
- 100 g orechy vlašské nasekané
- 50 g mandle nasekané
- 50 g hrozienka
- 100 g (sušené) ovocie kandizované
- 3 PL Bio vločky ovsené
- 50 g čokoláda horká
POSTUP:
►mlieko, stéviu a maslo zohrejeme na teplotu, keď sa maslo rozpustí, nenecháme vrieť, odstavíme
►pridáme múku a metličkou ju vmiešame do teplého mlieka
►pridáme med, orechy, mandle, hrozienka, ovocie a vločky, premiešame a necháme postáť,
►získame kašovitú hmotu, nesmie byť riedka ani veľmi hustá, taká, že z varechy zmes spadne, nebude sa liať, ochutíme či je dosť sladké
►na plech s papierom na pečenie lyžicou kladieme kôpky zmesi a rozotrením tvoríme placky, dáme piecť, najprv pri 150 °C, po 15 minútach zvýšime teplotu na 200 °C
►ešte 10 minút kým sú pekné do hneda, po vybratí sa zdajú mäkké ale oni stuhnú po vychladnutí
►ešte teplé, nie horúce polejeme polovicu dávky horkou čokoládou, necháme stuhnúť.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Chlebový posúch zo špaldovej múky a ovsených otrúb
Primárne karty
Suroviny
- 400 g múka špaldová celozrnná
- 150 g ovsené otruby mleté
- 30 g droždie čerstvé
- 2 lyžice olivový olej
-
1 lyžička Himalájska ružová soľ
- 0,5 lyžičky Bio zmes korenia bez soli
- 3 lyžice ľanové semienka
- 400 ml vlažná voda na kvások a zamiesenie
-
0,5 lyžičky brezový cukor - xilit
Postup receptu
Pripravíme si suroviny.
Pripravíme si do misky múku, otruby, soľ, ľanové semienka a olivový olej. Do stredu vyhĺbime jamku, dáme pol lyžičky cukru, nadrobíme droždie a zalejeme vlažnou vodou. Necháme vykysnúť.
Zamiesime cesto. Cesto robíme redšie, takmer liate. TAKMER! Necháme kysnúť cca 30minút. Potom ho opatrne vyklopíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Mokrou lyžicou roztiahneme do tvaru posúcha. Potrieme olejom a ešte troška posypene ľanovými semienkami.Necháme takto prichystané kysnúť ešte 20minút.
Pečieme na 180stupňoch približne 35minút/podľa rúry/. Na naše prekvapenie, chutil naozaj veľmi dobre.
Ešte dajakú dobrú pomazánku,napr. bezlepkové nátierky - provensálske, brokolicové, fazuľové, sójové, šampiňónové, valašské
a môžeme podávať. Dobrú chuť !
Voňavé špaldové pečivo (vegan)
Primárne karty
Suroviny
- 500 g múka špaldová celozrnná
- 1 ks (bio) droždie sušené
- 2 čl Himalájska ružová soľ
-
1 čl cukor hnedý, môžme nahradiť brezovým cukrom - xilit
- 1 PL semienka konopné
- 1 PL semienka ľanové
- 2 čl černucha
- 2 čl (sušená) vňať koriandrová
- 325 ml voda
- 2 PL (za studena lisovaný) olej olivový
Postup receptu
Do misy dáme najprv suché suroviny a poriadne ich premiešame. Teplú vodu zmiešame s olejom a postupne ju zapracúvame do suchých surovín - najprv vareškou, potom rukami. Ešte chvíľu rukami miesime. Cesto dáme do misy, ktorú sme vytreli olejom, prikryjeme a necháme kysnúť.
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a tvarujeme pečivo podľa fantázie alebo podľa toho, čo nájdeme na internete či v múdrych knihách :-). Necháme trošku podkysnúť.
Pečieme asi 15 min pri 190 C.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdravé raňajky so zdravými chebíkmi.
Primárne karty
Suroviny:
► cibuľa, mrkva, trochu petržlenu, vajce, olej, soľ
Postup:
► Na oleji alebo masle podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, najemno zotretú mrkvu a petržlen. Keď trošku zmäkne, pridáme vajce a posolíme. Je to chutné, treba vyskúšať.
Pre bezlepkárov odporúčame podávať s celozrnnými bezlepkovými chlebíkmi natúr, alebo kukuričnými chlebíkmi.
Pre tých, ktorý sa chcú zdravo stravovať a chutne jesť odporúčame celozrnné chlebíky ražné, otrubové, ovsené alebo so pšeničnými klíčkami.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Recept na pečenie koláča z kysnutého cesta kiložráč
Primárne karty
Návod na prípravu kysnutého koláča:20 dkg zmes múky Kiložráč na kysnuté cesto, 2 celé vajcia, 1,5 dkg droždia, 3 polievkové lyžice tekutého sladidla, 2 dkg fruktózy, 5 dkg light margarínu, štipka soli, 2,5 - 3 dl teplého nízkotučného mlieka (ale nie horúce), ovocie. |
|||||||||||||||||
Postup: Pripravíme ľahké cesto, prikryjeme a necháme kysnúť. Cesto dáme na plech, podľa chuti a fantázie pridáme ovocie a pečieme pri cca.180C. Môžeme posypať brezovým cukrom. |
|||||||||||||||||
KILOŽRÁČ – je vymyslený názov, navádza k tomu, že výrobky majú oproti klasickým múkam menej uhľohydrátov a viac vláknin, konzumácia môže napomáhať redukcii telesnej váhy.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Recept na pečenie kiložráč chleba
Primárne karty
Návod na prípravu chleba: 50 dkg Kiložráč - zmes múky na chlieb, 2,5 dkg droždia, 2 dkg fruktózy, 1 dkg soli, 4 dkg nízkotučnej kyslej smotany, 4 dl teplej vody. |
|||||||||||||||
Postup: Spravme miesením hladké cesto na chlieb, potom 2 krát necháme podkysnúť a pečieme v predhriatej rúre pri 200C 55 minút. |
|||||||||||||||
KILOŽRÁČ – je vymyslený názov, navádza k tomu, že výrobky majú oproti klasickým múkam menej uhľohydrátov a viac vláknin, konzumácia môže napomáhať redukcii telesnej váhy.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Recept na pečenie kiložráč pagáčov
Primárne karty
Návod na prípravu: Pagáče chutné ako sen: 2 dl mlieka, 0.5 dl oleja, 1 čajová lyžička soli, 15 dkg Kiložráč - zmes múky na sladkosti, 4 celé vajcia + jeden žĺtok, 12 dkg strúhaného light syra, na posypanie ľanové, sezámové semienka alebo rasca. |
||||||||||||||
Postup: Mlieko, olej a soľ privedieme k varu, vsypeme zmes múky, varíme a miešame kým nezískame hladké cesto. Odstavíme a po jednom pridávame vajcia a dobre zamiešame. Potom pridáme syr. Na plech spravíme malé kôpky a zdobíme semienkami a pečieme v predhriatej rúre na 200C. |
||||||||||||||
KILOŽRÁČ – je vymyslený názov, navádza k tomu, že výrobky majú oproti klasickým múkam menej uhľohydrátov a viac vláknin, konzumácia môže napomáhať redukcii telesnej váhy.
Prajeme Vám dobrú chuť.