Bezlepkové recepty

Bezlepková pizza

Potrebujeme:

Cesto:
230g GLUTENIX bezlepkovej múky
100 g bieleho obyčajného jogurtu
1 vajce
15 g droždia
100 ml teplej vody
1 ČL kryštálového cukru, môžme použiť namiesto kryštálového cukru brezový cukor - xilit, je to prírodné sladidlo, a má oveľa menej kalórií.
40 g oleja
½ ČL Himalájskej ružovej soli

Obloha:
2-3 strúčiky cesnaku
½ plechovky kukurice
1 plechovku paradajok (paradajkový pretlak)
2-3 vajcia
tvrdý syr
pór
olej
Bio oregano
solčanka
½ ČL Himalájskej ružovej soli

Postup:

Droždie rozpustite vo vode aj s cukrom a pridajte ku ostatku v mise. Všetko vareškou poriadne zmiešajte. Vymastite plech - najlepšie masťou (bravčovou), alebo iným tukom. Cesto rozotrite na plech - lepí sa ako každé celiatické cesto. Spravte tenkú vrstvu cestíčka na normálne veľký plytký plech na pečenie. Nechajte trochu nakysnúť a obložte oblohou.

Obloha: Cesnak roztlačte, zmiešajte trochu oleja soľ a zmesou potrite cesto, posypte kukuricou. Vajcia uvarené natvrdo pretlačte cez mriežku na zemiaky a dajte na pizzu. Pridajte na krúžky nakrájaný pór, paradajky (pretlak rozriedený vodou), posypeme oreganom, podľa chuti osoľte solčankou. Dajte piecť. Po chvíli, keď sa pizza začne zapekať, posypte strúhaným tvrdým syrom a pečte do chrumkava.

 

Prajeme Vám dobrú chuť.    :)

 

 

Bezlepkové palacinky

Primárne karty

  •  
Potrebujeme:

3 dl sójového mlieka
120 - 140 g bezlepkovej múky GLUTENIX
1 vajce
olej

Postup:

Mlieko, vajce a múku dobre vymiešajte a na malom množstve oleja pečte palacinky.

 

Palacinky môžme potrieť Bio lekvárom, ktoré vynikajú svojou chuťou  po pravých ovocí, majú vysoký obsah ovocia, alebo diabetickým lekvárom, ktorý neobsahuje pridaný cukor, zvláštne ingredience dávajú týmto produktom výnimočnú chuť. 

 

Prajeme Vám dobrú chuť.                   :P

 

 

Bezlepkový čokoládový perník

Primárne kartZobraziť

Potrebujeme:

3 vajcia
400 g bezlepkovej múky GLUTENIX
½ l mlieka
1 PL mletej škorice
1 PL sódy bikarbóny
3 PL kakaa
2 PL BIO lekváru, napr. bio lekvár lesná zmes, bio lekvár marhuľa, bio lekvár hrozno, jablko.
1 dl oleja
1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka
trochu škrobovej múčky

Postup:

Vymiešajte cukor so žĺtkami, pridajte mlieko, postupne múku, do ktorej ste primiešali sódu bikarbónu, kakao a kypriaci prášok. Nakoniec primiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený plech a pečte v rúre vyhriatej na 160 - 180 °C. Po vychladnutí perník rozrežte a opäť spojte džemom. Vrch polejte čokoládovou polevou. Môžete posypať kokosom, alebo strúhanými mandľami.

 

Prajeme Vám dobrú chuť.   :P

 

Bezlepkové cestoviny so šunkou

Primárne karty

  •  

Suroviny:

 Bezlepkové vaječné alebo kukuričné cestoviny /rôzny tvar/, cibuľa, šampiňóny, šunka, syr eidam, smotana, trošku múky na zahustenie

Postup:

► Na drobno pokrájanú cibuľku speníme na oleji, pridáme šampiňóny, a dusíme. Potom pridáme kyslú smotanu, do ktorej sme dali 1 lyžicu múky na zahustenie, pridáme nadrobno nakrájanú šunku a necháme zovrieť. Odložíme a primiešame nastrúhaný eidam. Podávame takto pripravenú omáčku na polovychladnuté cestoviny.

Prajeme Vám dobrú chuť.           :)

 

Recept na pečenie bezlepkového, bezpšeničného chleba, palaciniek, piškóty a linzeroviek

Primárne karty

  •  




Postup:                              
                                   
Robot na pečenie chleba - na 900g chlieb                          
500g múky Glutenix Alfa mix, 20g čerstvého droždia, 500ml vlažnej vody, soľ, olej.                        

Nalejme vodu do nádoby, potom ostatné ingrediencie, zapneme na program kvasenie, miesenie, potom pečenie.

             
Rúra:ingrediencie rozmiešajte v mixeri, kým nedostanete klasické cesto. Dajte do vymastenej formy a nechajme 45 minút na teplom mieste kvasiť. V predhriatej rúre pečme na 200C 40-45 minút.

Dostanete krajšiu farbu, keď natriete olejom.

                         

Palacinky 12kusov:120g múky,cca450ml mlieka, rastlinného mlieka alebo vody, 1 vajce, štipka cukru a soľ. Ingrediencie rozmiešame na cesto a klasickým spôsobom pečieme.

 
Piškóta v malej forme: 4 žĺtka a 4 lyž.cukru rozmiešame. Z bielok urobíme tvrdú penu, čo rozmiešame s 4 lyž. múkou, a celé opatrne pomiešame. Formu vymastíme, posypeme múkou a v 
predhriatej rúre pečme na 180C do zlata.

 

 

                         
Linzerovka: 250g múky, 60g práškového cukru, 60g margarínu, 1 žĺtka, sáčok van.cukru, citrónová kôrka, soľ. Ingrediencie pomiešame na hladké cesto, vložíme do vybranej formy a v   

predhriatej rúre pečme na 180C do zlata. Môžeme polepiť lekvárom.

 

Prajeme Vám dobrú chuť.          :P

Recept na pečenie bezlepkového chleba, žemlí a rohlíkov

Primárne karty

  •  

Návod na prípravu: 1000g Albamix múky na prípravu chleba, žemlí,rolíkov, 800g vlažnej vody, 32g čerstvého droždia, 20g soľi.                                                       

Vypracujeme cesto a prikryté necháme 50 minút kysnúť na teplom vlhkom mieste, aby sa zdvojnásobilo. Potom cesto potrieme olejom. V horúcej rúre pečieme pri 210 sťupňov 500g/30 minút, pričom do spodku rúry dáme nádobu plnej vody.  Žemle a rohlíky (120g v surovom stave) pečieme 18 minút.

Prajeme Vám dobrú chuť.   :P

 

Recept na pečenie bezlepkového sedliackeho chleba

Primárne karty

 

Chlebový zázrak.   Z dobrého iba to najlepšie u Vás doma.

Návod na prípravu cca 900 g chleba v domácej pekárni alebo na 2 obdĺžnikové formy:                                                                                     

500g GLUTENIX múky na pečenie sedliackeho chleba, 440ml vlažnej vody, 20g čerstvého droždia, 12-15g soľi podľa chuti.

Domáca pekáreň: Dáme do nádobky vodu, v ktorej rozpustíme droždie, pridáme zmes na pečenie a soľ.Zapneme na kratší program (cca 1.5 hod.), ktorý pečie na fáze miesenia a kysnutia.                                                                                       

Klasická rúra: všetky suroviny miešame ručným mixérom 2-3 minúty, kým cesto nebude hladké. Dáme do vymazanej formy, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť. V predhriatej rúre pečieme pri 200 stupňov cca 40 minút. Po 15 minútach pečenia potrieme olejom, aby chlieb dostal krajšiu farbu.

Prajeme Vám dobrú chuť.     :P

Recept na pečenie bezlepkového tmavého chleba

Primárne karty

  •  

Chlebový zázrak.   Z dobrého iba to najlepšie u Vás doma.

Návod na prípravu cca 900 g chleba v domácej pekárni alebo na 2 obdĺžnikové formy:                                                                                    

500g GLUTENIX múky na pečenie tmavého chleba, 470ml vlažnej vody, 20g čerstvého droždia, 12-15g soľi podľa chuti.

Domáca pekáreň: Dáme do nádobky tekuté suroviny, pridáme ostatné suroviny a zapneme na kratší program (cca 1.5 hod.), ktorý pečie na fáze miesenia a kysnutia.                                                                                      

Klasická rúra: všetky suroviny miešame ručným mixérom na 1 stupni 2-3 minúty (alebo miesiť ručne, kým cesto nebude hladké). Dáme do vymazanej formy, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť. V predhriatej rúre pečieme pri 200 stupňov cca40 - 45 minút.

Prajeme Vám dobrú chuť.  :P

Recept na pečenie bezlepkového chleba so semienkami

Primárne karty

  •  

Chlebový zázrak. Z dobrého iba to najlepšie u Vás doma.

Návod na prípravu cca 900 g chleba v domácej pekárni alebo na 2 kusy menších foriem alebo na 1 ks väčšej formy:                                                                 

500g GLUTENIX múky na pečenie chleba, 430ml vlažnej vody, 22g čerstvého droždia, 12 - 15g soľi podľa chuti.   

Domáca pekáreň: Dáme do nádobky tekuté suroviny, pridáme ostatné suroviny a zapneme na kratší program (cca 1.5 hod.), ktorý pečie na fáze miesenia a kysnutia.                                                                  

Klasická rúra: všetky suroviny miešame ručným mixérom 2 -3 minúty, kým budeme mať hladké cesto. Dáme do vymazanej formy, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť alebo kým sa cesto zdvojnásobí. V predhriatej rúre pečieme pri 210 stupňov cca. 45 minút, kým bude chrumkavý chlebík. 

Tip: Keď sme cesto dali do formy, môžme posypať semienkami, ale krásnu farbu dostane aj vtedy, keď cesto 15 minút pred dopečením potrieme olejom.

Prajeme Vám dobrú chuť.    :P

Recept na prípravu bezlepkových koláčov, zákuskov

Primárne karty

  •  

 

Z dobrého iba to najlepšie u Vás doma.

Návod na prípravu cca. 900g koláča do dvoch chlebových foriem v tvare obdĺžnika: 

500 g GLUTENIXmúky na pečenie koláčov, 400 ml vlažného mlieka, 50g kyslej smotany, 30g čerstvého droždia, 20g mäkkého margarinu, 2 žĺtky, citrónova kôra, trocha citrónovej šťavy.

Klasická rúra: mlieko ohrejeme, pridáme droždie a ostatné suroviny a miešame s ručným mixérom niekoľko sekúnd. Pridáme GLUTENIX múku na pečenie a miesime kým nebude cesto hladké. Dáme cesto do vymazanej formy, necháme odležať na teplom mieste cca 45 minút aby sa cesto zdvojnásobilo. Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri 190 stupňov 40 - 45 minút, kým dostaneme krásnu farbu.                                                                               

Tip:môžme pridať hrozienka, sušené ovocie alebo môžme pripraviť mramorový koláč, keď do štvrťky cesta dáme kakao a pridáme k cestu ktoré je vo forme na pečenie.Na jedno použitie môžme použiť aj polovicu zmesi tak, že použijeme iba polovičnú dávku surovín. 

Prajeme Vám dobrú chuť.        :P 

 

Bezlepkový langoš

Potrebujeme: 240g GLUTENIX múky na pečenie bieleho chleba, 170g vody, 70g varených zemiakov, 15g droždia, 6g soli.

Návod na prípravu:  Vo vlažnej vode rozpustíme soľ a droždie, potom pridáme uvarené trocha vychladnuté zemiaky, pridáme múku. Cesto dobre vypracujeme a necháme prikryté na teplom mieste kysnúť. Pečieme na horúcom rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista. Podľa chuti osolíme, potrieme cesnakom, smotanou, posypeme syrom. 

Prajeme Vám dobrú chuť.        :P